//Brittiska BP: Vätgas kommer få en ökad roll mot en koldioxidfri framtid

Brittiska BP: Vätgas kommer få en ökad roll mot en koldioxidfri framtid

Det danska energibolaget Örsted har ingått ett avsiktsavtal med BP om storskalig produktion av grön vätgas i Tyskland, framgår av ett pressmeddelande från det brittiska energibolaget.Bolagen kommer initialt bygga en elektrolysör och tillhörande infrastruktur med kapacitet på 50 megawatt vid BP:s Lingenraffinaderi i nordvästra Tyskland. Anläggningen kommer drivas med förnybar energi som genereras från en av Örsteds havsstående vindkraftsparker i Nordsjön. Den producerade vätgasen kommer nyttjas i raffinaderiet.

BP och Örsted planerar att få till ett slutgiltigt avtal tidigt under 2022 och ser ett scenario där projektet är verksamt innan 2024. Anläggningen kommer kunna minska raffinaderiets konsumtion av grå vätgas, som inte är lika koldioxidbesparande, med 20 procent. Totalt beräknas koldioxidutsläppen minska med 80.000 ton per år, enligt BP.

”Vätgas kommer få en ökad roll på vägen mot en koldioxidfri framtid. Vi är fast beslutna om att utvecekla en ledande position i denna framväxande bransch. När vi enas inom Örsted och BP ger Lingen Green Hydrogen möjligheten att accelerera utsläppsreduktionen väsentligt”, säger BP:s vd Dev Sanyal.

Projektet har sökt stöd från EU:s innovationsfond.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Bild: BP

2020-11-11T15:47:26+00:002020-11-11|Produktion|