//Åsa Lyckström invald i Vätgas Sveriges styrelse

Åsa Lyckström invald i Vätgas Sveriges styrelse

Åsa Lyckström, hållbarhetsstrateg på Siemens Energy AB i Finspång, har valts in som ny styrelseledamot för Vätgas Sverige. Åsa är civilingenjör i grunden och har en lång erfarenhet av strategiskt arbete inom energibranschen.

Åsa är en av initiativtagarna för bygget av en unik energianläggning i Finspång. I den historiska bruksorten utformar Siemens Energy AB en komplex demonstrationsanläggning av ett energisystem med vätgasproduktion och energilagring i anslutning till den egna tillverkningen av vätgasdrivna turbiner. Projektet genomförs i ett konsortium med partners där Siemens Energy är konsortiumledare och finansiering erhålls av Energimyndigheten. Anläggningen kommer att rymma solpaneler, vätgasproduktion, energilagring, gasturbiner och det styrsystem som krävs för att styra och optimera energisystemet och ett viktigt syfte är visa på användningen av vätgas i kraft- och värmegenerering i ett globalt perspektiv.

– Åsa har en bred erfarenhet av den gröna omställningen. Hon kommer bli en viktig tillgång styrelsen och för Vätgas Sverige, säger Anders Lundell, styrelseordförande Vätgas Sverige.

Efter flera år som teknisk säljare, marknadsanalytiker och strateg, fokuserar Åsa på gasturbinens roll i en hållbar omställning. Fördelen med gasturbinen är att den kan köras på flera olika bränslen och det finns redan gasturbiner där man blandar vätgas med naturgas, men även andra bränslen är intressant att undersöka för framtiden. För att kunna ställa om världens energisystem till fossilfria lösningar kommer det behövas samarbete mellan företag, kunder och beslutsfattare och här känner jag att vi i Vätgas Sverige kan bidra.

-Vätgas är något som jag ser som framtidens bränsle eftersom den är helt koldioxidfri vid förbränning, samtidigt som den lämpar sig väl för energilagring. Det finns ett stort globalt intresse av vätgas just nu och jag ser fram emot att dela mina erfarenheter kring framtida energisystem, säger Åsa Lyckström.

Vi på Vätgas Sverige hälsar Åsa välkommen och ser fram emot att arbeta tillsammans.

Fakta Siemens Energy
Siemens Energy är ett av världens ledande företag inom energiteknik. Tillsammans med kunder och partners tar Siemems fram energisystem för framtiden och stöder därmed en övergång till en mer hållbar värld. Med en portfölj av produkter, lösningar och tjänster täcker Siemens Energy nästan hela energivärdekedjan – från kraftproduktion och överföring till lagring. Portföljen inkluderar konventionell och förnybar energiteknik, såsom gas- och ångturbiner, hybridkraftverk som drivs med vätgas, och kraftgeneratorer och transformatorer. En majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) gör Siemens Energy till en global marknadsledare för förnybar energi. Uppskattningsvis en sjättedel av den el som produceras över hela världen är baserad på teknik från Siemens Energy. Siemens Energy har 91 000 anställda världen över i mer än 90 länder och genererade intäkter på cirka 29 miljarder euro räkenskapsåret 2019. I Sverige har Siemens Energy 2600 anställda på 10 orter. Läs mer www.siemens-energy.com.

2020-10-05T13:55:21+00:002020-10-05|Vätgas Sverige|