/, Tankstationer/Politiker vill lära sig mer om vätgas

Politiker vill lära sig mer om vätgas

Tidigare i veckan var den moderata trafik- och näringsutskottskommittén i riksdagen på besök i Mariestad för att lära sig mer om vätgas, produktion och om vätgasstationen. Vätgas Sveriges verksamhetsledare, Björn Aronsson höll tillsammans med Martina Wettin, Jonas Johansson och Susanne Wallner i utbildningen. Deltagarna bjöds på en introduktion och ett studiebesök vid tankstationen i Mariestad.

Syftet med utbildningsdagen var att sprida kunskap om vätgasen och få politiker att intressera sig för frågan. Genom att visa hur man arbetar med vätgas i Mariestad, är förhoppningen att fler vågar att satsa på vätgasen.

En av initiativtagarna till mötet är delägaren från Nilsson Energy, Martina Wettin. Efter en vätgasintroduktion i Mariestads stadshus, fick politikerna en rundtur vid tankstationen, ledd av Harald Bouma på VänerEnergi. Martina Wettin, en av delägarna av tankstationen berättar att här kan 46 ton vätgas produceras varje år.

Efterfrågar en vätgasstrategi
Helena Antoni (M), riksdagsledamot i trafikutskottet, var en av deltagarna på plats i Mariestad för att bredda sin kunskap om vätgasen. Hon menar att vi måste få en vätgasstrategi på plats, för att säkra att vi är med på de storsatsningar som görs i Europa.

– Vätgasen är en lösningarna på klimatkrisen och den måste ta en större plats i energisystemet. Vi har en spetskompetens på vätgas i Sverige, men vi saknar politiska regelverk. Det gör att vi halkar efter på de lösningar vi redan investerat i, säger Helena Antoni.

Många användningsområden
Björn Aronsson berömmer politikerna som var på plats i Mariestad i måndags och menar att de är nyfikna och vill lära mer om hur den emissionsfria vätgasen kan tillämpas i vår ambition att bygga ett hållbart samhälle.

– Det var en mycket lyckad träff i Mariestad och genom att visa hårdvara på plats, för vi ut vårt budskap att vätgasen är relevant i vårt samhälle. Politikerna uppskattar den kompetens vi har och flera av deltagarna visste inte att användningsområdet för vätgasen är så mångfacetterat. Men efter studiebesöket så vet de, och vi hoppas att de för budskapet vidare till de berörda ministrarna, säger Björn Aronsson.

Bildtext: Några av deltagarna som var på plats i Mariestad för att lära mer om vätgasen. Helena Antoni (M) från Halland, Maria Stockhaus (M) Stockholm och Cecilie Tenfjord-Toftby (M) från Borås.

2020-10-14T09:28:43+00:002020-10-02|Energisystem, Tankstationer|