//Storsatsningar på forskning om den gröna vätgasen

Storsatsningar på forskning om den gröna vätgasen

Vätgas är en viktig nyckel för att nå klimatmålen. Just nu sker det stora satsningar på grön vätgas världen över och så även i Sverige.

Flera forskningsprojekt har initierats både i Stockholm och Göteborg, för att ta fram mer kostnadseffektiva sätt för att framställa vätgas. Ett nytt forskningscenter för grön vätgas har startat vid Kungliga tekniska högskolan KTH, i Stockholm. Vid Chalmers utvecklas nu nya material som ska göra framtidens bränsleceller både billigare och mer effektiva.

– Det är verkligen positivt att det satsats större igen på forskning i Sverige, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare på Vätgas Sverige.

Målet med forskningscentret i Stockholm är bland annat att skapa mindre, billigare och mer effektiva elektrolysörer, för att framställa vätgas på mindre yta, med samma mängd el.

Ett annat område är att undersöka möjligheten att omvandla vätgasen till flytande form för en mer effektiv förvaring till Hybritprojektet i Luleå där vätgas ska ersätta kol i stålproduktionen.

Det nya forskningscentret är ett samarbete mellan KTH, Lunds Universitet, Chalmers, Umeå Universitet och forskningsinstitutet RISE.

Vid Chalmers utvecklas nya material som ska göra framtidens bränsleceller både billigare, mindre och effektivare.

Idag är vätgasbilarna få och dyra. Men genom forskning, hoppas forskarna vid Chalmers kunna visa på att det är möjligt att framställa vätgas på ett billigare sätt. Genom att använda andra metaller än ädelmetaller som katalysatorer och förenkla hela stacksystemet, skapas billigare vätgasbilar.

I en vätgasbil finns en stack, en stor hög av tunna, seriekopplade bränsleceller som omvandlar vätgasen till elektricitet för att driva motorn. Genom att höja temperaturen i cellerna, hoppas Chalmersforskarna på att kunna använda billigare material som katalysator.

Läs mer om forskningsprojekten här:

Källa: sverigesradio.se

 

2020-09-09T11:33:21+00:002020-09-09|Forskning och utveckling|