//HYBRIT – nu startar världens första pilotanläggning för fossilfritt stål

HYBRIT – nu startar världens första pilotanläggning för fossilfritt stål

Måndagen den 31 augusti startar HYBRIT:s pilotanläggning för fossilfri ståltillverkning. HYBRIT drivs tillsammans med SSAB, LKAB och Vattenfall. Anläggningen är placerad på SSAB’s område i Luleå. På plats finns Statsminister Stefan Löfven och Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin.

Stålindustrin är en av de branscher som släpper ut mest koldioxid och står för 7 procent av koldioxidutsläppen i världen. HYBRIT-tekniken innebär att kokskolet, som är en viktig komponent i stålframställningen, ersätts med fossilfri el och vätgas. Istället för koldioxid släpper man ut vatten. Vattnet kan i sin tur återvinnas för att producera vätgas.

–HYBRIT visar hur viktig vätgasen är för Sveriges industri och bidrar starkt till Sveriges reduktion av koldioxidutsläpp, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige.

Läs mer om invigningen här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/08/statsminister-stefan-lofven-inviger-hybrits-pilotanlaggning-i-lulea/

https://www.jernkontoret.se/sv/publicerat/nytt-fran-jernkontoret/nyheter/2020/hybrit-startar-pilotanlaggning-for-fossilfritt-stal/

2020-09-09T17:02:26+00:002020-08-31|Okategoriserade|