//Självförsörjande bostäder planeras i Jönköping

Självförsörjande bostäder planeras i Jönköping

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem planerar bygga flerbostadshus som inte är anslutna till några kommunala nät. Husen ska bli självförsörjande på energi och vatten samt ta hand om sitt eget avlopp.

Vätterhem planerar att bygga 44 lägenheter i två hus utan kopplingar till kommunala nät. Platsen är kvarteret Slåttertiden 1 på övre Öxnehaga i Jönköping. Projektet kallas Vätterhem YEAH. Nu pågår diskussioner med både politiker och kommunala tjänstemän inför det slutgiltiga beslutet att bygga.

Idén kommer från arkitektföretaget Yellon som arbetat fram YEAH-konceptet (Yellon Environmental Aesthetic Housing). Solenergi kommer att vara basen i energiförsörjningen, regn och smältvatten från tak kommer stå för vattenförsörjning och avloppsrening sker på plats.

– Delar av tekniken hoppas vi även kunna överföra på våra övriga ca 9 000 bostäder i Jönköping, säger Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem.

Nilsson Energy levererar sitt förnybara energisystem till YEAH projektet som lagrar förnybar energi från sol och vind i vätgas.

– Rätt mix av batterier och långtidslagrad energi i vätgas för att trygga energiförsörjningen, inte bara för huset utan också för de boende, säger Martina Wettin, en av Nilsson Energys grundare.

Jönköping Energi blir ansvariga för driften av energisystemet och att lagra energi.

– Vätgastekniken i kombination med solceller är ett intressant sätt att lagra energi till fastigheter. Det är beprövad men relativt ny teknik, och det är värdefullt för oss att lära oss mer om detta, säger Fridolf Eskilsson, vd Jönköping Energi.

Bilder: Yellon

 

2020-06-30T08:50:41+00:002020-06-30|Off-grid|