//Kinnekullebanan på väg mot vätgasdrift

Kinnekullebanan på väg mot vätgasdrift

Kinnekulletåget som tidigare blivit utsedd till Sveriges vackraste tågresa kommer nu
också bli en av Sveriges klimatsmartaste.

Den idag oelektrifierade järnvägen kommer att ställas om till vätgasdrift inom ElectriVillage Mariestad med hjälp av projektstöd från FCH 2 JU (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking).

– Det arbete vi gjort inom ElectriVillage Mariestad har gjort avtryck, och detta stärker Mariestad som test- och demonstrationsplats för en hållbar omställning. Men också Västra Götalandsregionen som med Västtrafik får chansen att delta i att gemensamt ställa om Kinnekullebanan mot en helt unik hållbar systemlösning, säger Susanné Wallner, utvecklingsstrateg Mariestads kommun.

ElectriVillage Mariestad är en test- och demonstrationsplats för att ställa om industrin mot hållbara lösningar. Inom ElectriVillage Mariestad har kommunen bland annat byggt en vätgastankstation som drivs av egenproducerad solenergi, startat upp en logistikhub för hållbar distribuering av varor samt påbörjat arbetet med att bygga en självförsörjande förskola, driven av vätgas.

Stödet från FCH 2 JU kommer ge ElectriVillage Mariestad projekthjälp i form av expertis för projektledning under ett år via de konsortier av bolag som finns inom Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, en europeisk plattform för bränsleceller och vätgas där industri, forskning och lokala, nationella och europeiska tjänstemän arbetar tillsammans.

Bild: © Västtrafik, fotograf Thomas Harrysson

2020-06-03T09:24:19+00:002020-06-03|Tåg|