//Succé för vätgasdrivna tåg i Tyskland – nu ska flottan utvidgas

Succé för vätgasdrivna tåg i Tyskland – nu ska flottan utvidgas

Världens två första passagerartåg med vätgasdrift har fått en flygande start. Efter 530 dagar i trafik i Tyskland har tågen kört mer än 180 000 kilometer. Nu inleds nästa fas för att ta ytterligare 14 vätgasdrivna tåg i drift under 2022.

Det är i Niedersachsen som resenärer kunnat resa den nästan 100 km långa sträckan mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Buxtehude med emissionsfria Coradia iLint, som ersatt de dieseldrivna tåg som tidigare trafikerat linjen. De nya tågen har tankats vid en mobil tankstation för vätgas.

Coradia iLint är helt emissionfritt med vattenånga som enda utsläpp och har varit det första vätgasdrivna tåget som kört längre distanser i linjetrafik. iLint är utrustad med ett bränslecellssystem som försörjs av vätgastankar på tågets tak. Tåget har kapacitet för 300 passagerare varav 150 sittande och en räckvidd på 80 mil på full tank i en hastighet upp till 140 km/h.

Nu går satsningen på vätgasdrift vidare. Från 2022 kommer 14 tåg ur Coradia iLint-serien att ersätta befintliga dieseldrivna tåg i Niedersachsen.

– Redan från första början var våra passagerare mycket nyfikna på tågen. De vinner både på sin väldigt låga ljudnivå och sin utsläppsfria drift, särskilt i tider av klimatförändringar, säger Andreas Wagner, Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (EVB).

Foto: © 2020 Alstom

2020-05-25T10:33:02+00:002020-05-25|Okategoriserade|