/, Off-grid/Flerbostadshus med vätgaslösning vinner Miljömålspris

Flerbostadshus med vätgaslösning vinner Miljömålspris

Vårgårda Bostäder stod som vinnare när Naturvårdsverket delade ut årets Miljömålspris.

Bostadsbolaget kammade hem vinst i kategorin ”Mod och tempo” med juryns motivering:

För att ställa om till ett hållbart samhälle krävs föregångare med mod och initiativkraft att göra det ingen annan har gjort förut. Genom att våga utforska nya kombinationer av fossilfri teknik på ett innovativt och unikt sätt, bryter denna organisation ny mark och visar vägen för andra i sin bransch. Om andra följer deras exempel finns enorm potential att förändra klimatpåverkan i befintlig bebyggelse.

Vårgårda Bostäder AB har valt att testa en unik kombination av ny och fossilfri teknik i renoveringen av ett gammalt miljonprogramsområde. Med hjälp av solceller på taken fångas energi som sedan används i husen. Företaget jobbar för att överskottsenergin från sommaren ska kunna lagras med hjälp av vätgas och därigenom sparas till vintern, när solen inte skiner lika mycket. Ännu återstår flera steg innan lösningen med lagring av vätgas kan bli verklighet, men Vårgårda Bostäder AB är pionjärer genom att försöka implementera denna teknik i full skala.

När det byggs nytt idag är energieffektivitet en självklarhet, men det finns långt fler byggnader som redan är byggda och som drar mycket mer energi än de nya. Därför är ett sådant här projekt ett extra gott exempel, där Vårgårda Bostäder AB visar på möjligheter att göra gamla hus helt självförsörjande med ny och innovativ teknik och därigenom bidra till miljömålet God bebyggd miljö.

– Det har varit ett svårt men roligt arbete för juryn att välja bland alla dessa goda förebilder och sätta sig in i vilket gediget och engagerat arbete de har gjort och gör. Stort grattis till alla vinnare, och även en eloge till alla som var nominerade! Ni gör alla ett viktigt och värdefullt arbete för Sveriges miljömål säger Björn Risinger, Naturvårdsverkets generaldirektör.

2020-05-12T11:51:52+00:002020-05-12|Energisystem, Off-grid|