//En tiondel av brittiska bussar kör på vätgas 2024

En tiondel av brittiska bussar kör på vätgas 2024

10 procent av Storbritanniens stadsbussar kommer vara vätgasdrivna år 2024 enligt busstillverkaren Wrightbus, som nu planerar en storsatsning på bränslecellsbussar.

Bild: Wrightbus

Jo Bamford, ägare till Wrightbus, sägar att satsningen på bränslecellsbussar kan hjälpa till att få igång den brittiska ekonomin efter coronakrisen.

– Städer runt om i världen ser nu kraftiga utsläppsminskningar när många fordon står stilla under pandemin. Men om vi sedan återgår till att driva transportsektorn som tidigare kommer nivåerna snabbt återgå till samma nivåer som tidigare. Nu har vi en möjlighet att med vätgasteknologin göra en stor skillnad för luftkvaliteten, och även för arbetstillfällen i Storbritannien, säger Jo Bamford till tidningen Passenger Transport.

Wrightbus planerar nu att bygga en flotta på 3000 bränslecellsbussar som sedan ska kunna introduceras i städer som Aberdeen, London, Birmingham, Liverpool, Manchester, Brighton, Glasgow, Edinburgh och Belfast.

Bild: Optare

Även busstillverkaren Optare uppmärksammar en snabbt ökande exportmarknad för vätgasdrivna bussar. Tillsammans med vätgasföretaget Arcola Energy presenterade de nyligen en ny, vätgasdriven dubbeldäckare. Bussen har plats för drygt 90 passagerare och en räckvidd på upp till 400 km.

2020-04-29T16:38:04+00:002020-04-29|Bussar|