//Buss testar bränsleceller – har kört motsvarande ett varv runt jorden

Buss testar bränsleceller – har kört motsvarande ett varv runt jorden

En buss med PowerCell S2 bränslecellsstackar har i fälttester i Kina fram till slutet av januari i år kört 4 000 emissionsfria mil, motsvarande ett varv runt jorden.

Bild: Wuhan Tiger

Bussen är en av flera som rullar i den kinesiska staden Wuhan. Det är Wuhan Tiger har utvecklat bussen tillsammans med kinesiska fordonstillverkaren Skywell. Bränslecellssystemet på 40kW baseras på två stycken PowerCell S2.

Sedan ungefär ett år tillbaka testas systemet i bussar som går i daglig trafik på busslinjerna 359 och 272 i Wuhan. Linje 359 är 12 kilometer lång och har totalt 16 hållplatser.

– Ingen av stackarna i bussarna har uppvisat minsta problem trots intensiv användning under lång tid och tuffa förhållanden – den buss som hittills gått längst har kört hela 4 000 mil, säger Yibo Zhao, vd PowerCell Fuel Cell (Shanghai).

Bränsleceller kan erbjuda en utsläppsfri elektrifiering av en lång rad applikationer, däribland olika fordon såsom bilar och bussar. En genomsnittlig stadsbuss med dieselmotor som körts 4 000 mil skulle ha gett upphov till utsläpp av totalt cirka 6,8 ton koldioxid och 184 kilo kväveoxid.

För att minska utsläppen av hälsovådliga ämnen och koldioxid har Kina infört stora subventioner för fordon som elektrifieras med hjälp av bränsleceller.

2020-04-01T10:00:04+00:002020-04-01|Bussar|