//Region Gävleborg kan bli ett av Europas Hydrogen Valleys

Region Gävleborg kan bli ett av Europas Hydrogen Valleys

Bart Biebuyck, direktör för FCH JU, var under två dagar i februari på besök i Sandviken för att ta del av regionens alla satsningar. Tillsammans deltog representanter från Sandvik, Region Gävleborg, Sandbacka Science Park och Vätgas Sverige.

FCH JU är forsknings- och utvecklingsprogrammet för vätgas och bränsleceller där EU-kommissionen och näringsliv tillsammans lägger in 1,8 miljarder Euro för att demonstrera och utveckla tekniken i olika applikationer i energisystem, byggnader och transportsektor.

Sandvik stod värd under besökets första dag, där bland annat ett besök i Sandviks produktion där man ytbelägger stål till flödesplattor för bränsleceller stod på schemat.

Dag två var det Region Gävleborgs tur. Här demonstrerades hur satsningar på vätgas som energibärare kan stödja den hållbara samhällsutvecklingen i en symbios med andra klimatsmarta lösningar. Under besöket konstaterades att Region Gävleborg har alla förutsättningar på plats för att bli en av Europas ledande regioner inom området och en av de Hydrogen Valleys som nu tagit form runt om i Europa.

– Rätt satsningar kan leda till en rad tekniska lösningar som skapar både arbetstillfällen och en stor attraktionskraft för regionen. Från EUs håll ser de vikten av att regionerna engagerar sig i frågan eftersom det nationella intresset i Sverige fortfarande är väldigt begränsat, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige.

Bart Biebuyck, direktör FCH JU och Anders Lundell, ordförande Vätgas Sverige och EU-Strateg/Verksamhetsutvecklare Sandvikens kommun.

Bart Biebuyck presenterar utvecklingen inom sektorn i Europa och globalt.

2020-02-20T08:38:25+00:002020-02-20|Vätgas Sverige|