//Julhälsning från Vätgas Sverige

Julhälsning från Vätgas Sverige

En global utbyggnad av vätgastankstationer, svenskt stöd för vätgasdeklaration och ett snabbt expanderande engagemang för vätgas och bränslecller är några av alla händelser vi ser tillbaka på när vi summerar 2019.

Det börjar röra på sig för utbyggnad av vätgasinfrastruktur. Japan gjorde ett upprop under detta år och 30 länder slöt upp och lovade att tillsammans bygga vätgasinfrastruktur. Till OS 2020 vill Japan visa upp ett vätgassamhälle och vi kommer att se en hel del mobilitetslösningar med vätgas och bränsleceller inför spelen.

I Europa är det Tyskland som visar att man menar allvar med utbyggnaden av infrastruktur där de var och varannan vecka inviger en ny station. Till sommaren 2020 ska 100 stycken kommit upp.

Svenska städer tar täten

Norra Sverige fick under 2019 sin första tankstation för vätgasbilar: I Umeå invigde Oazer tillsammans med Svevia en tankstation som ska förse Svevias första bränslecellsbilar med vätgas.

Mariestad blev först ut i världen med en solcellsdriven vätgastankstation. Kommunens satsningar har gett genklang globalt, bland annat kommer Mariestads och Nilsson Energys koncept att stå modell för Australiens energistrategi. Det är mycket intressant att de stationära applikationerna av bränsleceller nu får allt mer fokus och intresse från olika samhällsbyggare. Kopplat till energisystemens utmaningar ser vi ett växande fokus inom detta område.

Inom projektet Nordic Hydrogen Corridor (NHC) planeras för ytterligare åtta nya tankstationer. Under året har vi haft en del förändringar i projektet när det gäller partneruppställ, men vi räknar med att inom kort kunna berätta mer om projektets upplägg och aktuella etableringsorter. Vätgas Sverige fortsätter att driva frågan att 300 miljoner kronor ska öronmärkas för vätgas i ett initialt program, eftersom Klimatklivets regler inte gör det möjligt för vätgas att få stöd. Dessa pengar skulle ge Sverige 30 tankstationer. Ett antal som skulle innebära en kritisk massa för en initial infrastruktur.

Svenskt stöd för vätgas

Sommaren 2019 ställde sig Sverige slutligen bakom den vätgasdeklaration som Österrike presenterade under sitt EU-ordförandeskap hösten 2018. Att storskalig produktion och lagring av vätgas kommer vara en viktig pusselbit för en fossilfri värdekedja för stålproduktion uppmärksammas inom Hybrit, där SSAB, LKAB och Vattenfall i höstas tillkännagav investeringar på 200 miljoner för vätgaslager i Luleå. Det kommer att ställa krav på ett framtida elsystem, men också ge stora möjligheter tack vare energilagringen.

Nätverk och mötesplatser

Under året har Vätgas Sverige haft förmånen att verka på många arenor runt om i Europa. Sverige var i år partnerland för väldens största industrimässa i Hannover. Vätgas Sverige var en av utställarna. Flera av våra medlemmar har också flitigt deltagit på olika konferenser och mässor globalt och verkligen visat den fina kompetens som finns inom området i vårt land.

I juli lade världsomseglaren Energy Observer till i Stockholms hamn och Kung Carl Gustav var en av de intresserade besökarna. Katamaranen är ute på en 6-årig odyssé för att världen över visa upp den helt emissionsfria teknik, som drastiskt kan reducera världens skadliga utsläpp. Under ett event i regi av Energy Observer, FCH JU och Vätgas Sverige kombinerades besök på båten med presentationer av vätgasprojekt i de nordiska länderna och besök på båten.

Årets Arena för vätgas och bränsleceller var i vanlig ordning välbesökt. Under Almedalsveckan hölls ett två-dagars fullmatat program med olika samhällsteman om hinder och möjligheter i vår bransch för nya jobb, utveckling av hållbara livsmiljöer och svenska exportmöjligheter. Inom vårt baltiska nätverk har vi under året arrangerat innovationsmötesplatser i Riga, Tallinn och Göteborg inom projektet NOTS. Vi kommer fortsätta utöka vårt samarbete inom Östersjöregionen och bland annat arbeta vidare med BSR Hydrogen Network.

Våra nätverksträffar som i år hölls i Sandviken och Stockholm var välbesökta och visar på en snabbt expanderande och aktiv bransch, varmt välkommen att delta i 2020 års aktiviteter – håll utkik på vår hemsida för uppdateringar, events och nyheter.

Från Vätgas Sveriges kansli önskar vi er alla en riktigt skön ledighet inför det nya året.

2019-12-17T09:30:20+00:002019-12-17|Vätgas Sverige|