//Plasmaförbränning ska ge vätgas till Köping

Plasmaförbränning ska ge vätgas till Köping

Köping satsar på plasmaförbränning för produktion av vätgas och fjärrvärme. Kommunen har nu inlett ett samarbete med Plagazi för att bygga en produktionsanläggning.

Baserat på forskning vid KTH i Stockholm och teknik från amerikanska Westinghouse har Plagazi utformat ett sätt att bränna inte bara hushållsavfall utan också vad som idag räknas som skrot. Genom att bränna ”icke brännbart” material så kan det framställas vätgas i ett helt slutet system.

Torsten granberg, VD på Plagazi berättar om tekniken:

– Ugnen håller så hög temperatur att allt man stoppar in går ner på atomnivå. Man får väldigt ren utgående gas.

Den koldioxid som genereras i produktionens slutna system kan därefter långtidsförvaras i flytande form. Vätgasfabriken i Köping skulle därmed kunna bli Sveriges första industriella energianläggning med negativ CO2-påverkan.

2019-12-16T12:12:38+00:002019-12-09|Produktion|