//Världens snabbaste vätgassensor utvecklas i Göteborg

Världens snabbaste vätgassensor utvecklas i Göteborg

En supersnabb vätgassensor som ska möjliggöra snabbare omställning till vätgas som alternativ till fossil energi genom att öka säkerhet och optimera drift av bränsleceller ska tas fram i projektet Nano-Plasmonisk ultrasnabb H2-sensor för en säker väteekonomi. Energimyndigheten stöttar projektet med 3,8 miljoner kronor.

Projektet är baserat på ett tekniskt genombrott av Prof. Christoph Langhammers forskargrupp på Chalmers tekniska högskola.

I projektet integreras sensorchipet för vätgas från Chalmers med en sensorplattform från Insplorion. Plattformen har i sin tur anpassats till krav och behov från bränslecellstillverkaren PowerCell. Projektets kommer att löpa under 24 månader med förväntad start i januari 2020.

Med projektet vill man demonstrera hur sensorerna kan användas för att öka effektiviteten hos bränsleceller, optimera drift och öka säkerhet kring olika vätgassystem genom att exempelvis upptäcka läckage.

– Vätgassensorn har funnits med som möjlighet inom Insplorion sedan bolaget grundades. Det är fantastiskt kul att den forskning som pågått inom Christophs grupp nu haft stora genombrott och att det kan sammanfalla både med vår gasplattformsutveckling och den mognad på marknaden som vätgas börjar få”, säger Patrik Dahlqvist, VD på Insplorion.

2019-12-05T11:14:11+00:002019-12-05|Forskning och utveckling|