//Elektrolysanläggning i Luleå invigd

Elektrolysanläggning i Luleå invigd

Nu står den första anläggningen för produktion av vätgas klar i Luleå. Anläggningen är en del av en nationell testbädd där forskningsinstituten RISE och Swerim med stöd från industrin fått medel från Vinnova för testa och utvärdera olika tillämpningar för elektrolys och vätgaslagring.

Testbädden utvecklas i samarbete med en arbetsgrupp bestående av ett tjugotal intressenter och framtida testbäddsanvändare, bland andra Vätgas Sverige, Hybrit Development och Sandvik.

Förnybar vätgas från elektrolys har potential att utgöra en betydande pusselbit i ett framtida energisystem och bidra till att Sverige och andra länder kan ställa om till förnybar kraftproduktion, klimatneutrala industrier och ett klimatneutralt samhälle. I testbädden i Luleå ska olika tillämpningar för elektrolys och vätgaslagring kunna testas och utvärderas.


Filmklipp: © SVT Norrbotten

2019-10-16T11:38:24+00:002019-10-16|Okategoriserade|