//Så ser nya Toyota Mirai ut

Så ser nya Toyota Mirai ut

Toyotas vätgasdrivna elbil Mirai kommer under 2020 i en helt ny generation. Den bygger på Toyotas modulära plattform TNGA, vilket bland annat innebär mycket goda vägegenskaper. En vidareutvecklad drivlina ger dessutom både bättre prestanda och en väsentligt ökad räckvidd. Nya Mirai förhandsvisas i samband med årets Tokyo Motor Show i slutet av oktober.

Den första generationen av Mirai presenterades redan 2014. Bilen drivs av elmotorer som får sin energi från vätgasdrivna bränsleceller. Därmed släpper den varken ut CO2, kväveoxider eller partiklar under drift. Det enda utsläppet när den körs är ren vattenånga. Räckvidden för nuvarande generation upp till 50 mil och tankningen av vätgas går på några minuter.

Sedan lanseringen har omkring 10 000 Mirai sålts världen över, samtidigt som Toyota aktivt har stött utvecklingen av en vätgasinfrastruktur på de viktigaste marknaderna.

I samband med Tokyo Motor Show tas nu nästa steg mot vätgasbaserad mobilitet med en tidig förhandsvisning av nästa generation Mirai.

Tack vare en utveckling av den bränslecellsbaserade drivlinan och större vätgastankar har nya Mirai omkring 30 procent längre räckvidd, jämfört med den föregående generationen. Samtidigt har stor omsorg lagts på en attraktiv design samt ytterligare förbättrade köregen­skaper.

Förhandsmodellen på Tokyomässan har en ny, specialutvecklad blå lackering. Interiören är stilren och ombonad, med en 12,3 tum stor bildskärm i mitten av instrument­brädan och med alla viktiga instrument och kontroller riktade mot föraren. Bilen har plats för fem åkande.

2019-10-15T10:51:39+00:002019-10-15|Bränslecellsfordon|