//Utveckling av bränslecellslastbilar stöds med 12 miljoner euro

Utveckling av bränslecellslastbilar stöds med 12 miljoner euro

Ett europeiskt konsortium med bland andra svenska PowerCell har bildats för att designa, bygga och testa tre nya typer av tunga lastbilar med bränsleceller.

Det är ledande tillverkare av tunga fordon, bränsleceller och vätgastankstationer som gått samman i H2Haul project för att utveckla och testa en flotta av emissionsfria vätgaslastbilar och vätgastankstationer.

Totalt 16 fordon ska tas fram och testas i Belgien, Frankrike, Tyskland och Schweiz. De tillhörande tankstationerna ska erbjuda snabb tankning och hög kapacitet. Projekt ska demonstrera hur lastbilar med bränsleceller direkt kan ersätta diesellastbilar, genom att erbjuda motsvarande räckvidd och lastkapacitet men helt utan klimatpåverkande utsläpp.

Projektet koordineras av Element Energy och stöds med 12 miljoner Euro från EU via FCH JU. IVEO, FPT Industrial och VDL ETS ska bygga lastbilarna och ElringKlinger, Hydrogenics och Powercell kommer stå för bränslecellerna. Med i konsortiet är även Air Liquide, Eoly, H2 Energy, Hydrogen Europe, IRU Projects. THINKSTEP och WaterstofNet.

– På Europanivå står tunga fordon för 27 procent av utsläppen inom transportsektorn. H2Haul project kommer få en nyckelroll i att demonstrera hur vätgas- och bränslecellsteknik kan användas för att göra sektorn fri från klimatpåverkande utsläpp, samtidigt som man stödjer den Europeiska industrin, säger Bart Biebuyck, Executive Director of the FCH JU.

2019-10-01T13:53:43+00:002019-10-01|Lastbilar|