//Ombord på Energy Observer

Ombord på Energy Observer

Vätgasdrivna katamaranen Energy Observer är på turné runt jorden för att utforska, utveckla och främja framtida förnybara energier. Den släpper ut noll växthusgaser eller luftburna partiklar.

Under ett event i regi av Energy Observer, FCH JU och Vätgas Sverige kombinerades besök på båten med presentationer av vätgasprojekt i de nordiska länderna och besök på båten. Bland talarna var bland andra Frankrikes ambassadör i Sverige, David Cvach, Bart Biebuyck, Executive Director, FCH JU och Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige samt ledande representanter ur svenskt näringsliv.

Gemensamt budskap var den goda affär det innebär att erbjuda hållbara lösningar. Tyskland och andra europeiska länder representerar stor marknader, något som Sverige också skulle kunna göra. Men då krävs det politisk uppbackning för att utvecklingen verkligen ska ta fart.

– Det är inte Bruce Willis som kommer att rädda världen, det är ingenjörerna. Men då behöver ingenjörerna lite stöd från politiskt håll, säger Göran Björkman, vd Sandvik Material Technology.

Energy Observer är det första fartyget i världen att omvandla havsvatten till vätgas genom en elektrolytisk process (kemisk reaktion) och därmed skapa och lagra energi. Syftet är att hitta olika lösningar som kan få en mycket bredare användning inom sjöfarten. Katamaranen har redan avverkat 20 000 km sedan 2017. Den drivs av förnybara energikällor och vätgas, som produceras genom elektrolys av havsvatten. Under stoppet i Stockholm kommer man att dela erfarenheter med beslutsfattare och innovatörer som arbetar för en grön energiövergång.

Båtens senaste innovation är två vingmaster som optimerar energiproduktionen ombord. De ger ökad fart och möjligheten att tillverka vätgas under gång. Målet är att uppmuntra till en storskalig användning av systemen inom internationell sjöfart, som står för 90 procent av världens transporter och därmed på ett avgörande sätt minska miljöbelastningen på världshaven.

Från vänster: Mats W Lundberg, hållbarhetsspecialist Sandvik Materials Technology, Per Ekdunge, Executive VP, PowerCell, Göran Björkman, Sandvik Materials Technology, Ulf Troedsson, vd Siemens Sverige och Anders Lundell, ordförande Vätgas Sverige

Expeditionsledare Jérôme Delafosse (till höger) visar runt på båten. Till vänster Erkko Fontell, vd Convion.

Energy Observer är det första fartyget i världen att omvandla havsvatten till vätgas genom en elektrolytisk process (kemisk reaktion) och därmed skapa och lagra energi.

Till höger: Jonas Johansson, utvecklingschef Mariestads kommun och Susanné Wallner utvecklingsstrateg Mariestads kommun inne i den utställning som turnerar med båten.

Från vänster: Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige, Kristina Persson, grundare Global Utmaning och Bart Biebuyck, Executive Director FCH JU.

Fikapaus!

 

 

 

Från den 24 maj till den 2 juni ligger Energy Observer förtöjd nedanför Kungliga Slottet längs Skeppsbron i Stockholm. Utställningen i anslutning till båten är öppen för allmänheten.

 

 

2019-06-04T18:18:20+00:002019-05-29|Maritimt|