//London satsar på ren luft – dubbeldäckare blir vätgasdrivna

London satsar på ren luft – dubbeldäckare blir vätgasdrivna

Londons flotta med vätgasdrivna bussar får nästa år sällskap av världens första dubbeldäckare med bränsleceller.

TfL (Transport for London) har beställt 20 tvåvåningsbussar och beräknar att driftskostnaden för dessa blir motsvarande som för dieselbussar. Utöver att vara helt fria från skadliga utsläpp kommer dubbeldäckarna också erbjuda sina passagerare laddningsuttag för mobiler och bullerfria åkturer.

Till en början kommer dubbeldäckarna trafikera tre rutter i västra London och till Wembley, rutter som förra året tog sammanlagt 10 miljoner passagerarer.

Satsningen på elbussar med bränsleceller ingår i arbetet att få bukt med stadens dåliga luftklimat. Enbart i London beräknas 1000 personer årligen tas in på sjukhus till följd av astma orsakat av luftföroreningar. I april antogs en särskild zon i innerstaden där enbart de allra renaste fordonen tillåts, en så kallad ultra-low emission zone.

– Vi vet att vi måsta agera snabbare och mer långtgående för att tackla det akuta hotet mot allmän hälsa som orsakas av smutsig luft, säger Clarie Mann, Director of bus operations TfL.

Bussarna kommer ge TfL stor flexibilitet då de klarar sig på en fem-minuterstankning dagligen. De har också längre räckvidd än konventionella batteribussar vilket gör att de kan användas på fler rutter.

Foto: Mike Garnett/Transport for London (TfL)

Bilder: © Transport for London

2019-05-13T12:49:40+00:002019-05-13|Bussar|