/, Vätgas Sverige/Europeisk mötesplats för vätgas och bränsleceller

Europeisk mötesplats för vätgas och bränsleceller

Hydrogen + Fuel Cells EUROPE i Hannover är Europas största mässa för vätgas, bränsleceller och batterier. Drygt 150 utställare från 20 länder finns på plats och 150 intervjuer och presentationer hålls i parallella sessioner.

Sverige är i år värdland för industrimässan i Hannover.

Hannovermässan, som Hydrogen + Fuel Cells Europe är en del av, är världens största industrimässa. I år är Sverige för första gången partnerland. Svenskt näringsliv möts med ledande storbolag och startups under temat “SwedenCo-Lab”. Fokus är på innovation, hållbarhet, digitalisering och globalisering och syftet är att positionera Sverige, svenska företag och svenska lösningar som världsledande inom smart industri.

Per Wassén, vd PowerCell på scen.

Alexandru Floristean, projektledare Hydrogen Europe.

Vätgas Sverige ställer i år ut tillsammans med bland andra Hydrogen Europe i monter B49. Mässan pågår fram till den 5 april.

Erik Wiberg, senior omvärldsanalytiker Vätgas Sverige presenterar Scandria®2Act. Till höger Kristin E Vik, generalsekreterare Norsk Hydrogenforum.

Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige och Kristian E Vik, generalsekreterare Norsk Hydrogenforum under Nordic Update.

Under mässan hålls presentationer i två parallella forum. I Nordic Update med Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige och Kristian E Vik, generalsekreterare Norsk Hydrogenforum diskuteras bland annat hur olika incitament i Sverige och Norge påverkat utvecklingen.

– I Norge har vi bland annat stora skattelättnader för gröna bilar, de får köra i separata filer för att slippa köer och ges andra fördelar. Det vi ser nu är att fler människor ställer högre krav på regeringen och att kunskapsnivån om vätgas ökar. Nu behöver vi bara få bilindustrin att rulla ut fler bilar, det kommer vara viktigt för utveckligen i Norge, säger Kristian E Vik.

– Vår regering har valt att inte lämna incitament på det sättet, vår utveckling har varit långsammare, säger Björn Aronsson, Vätgas Sverige.

I Norge utgörs nu 50 procent av nybilsförsäljningen av elbilar.

Public Forum på årets Hannovermässa.

Will Wright, Vice President – Sales, visar Impact Coatings bipolära platta

Impact Coatings utvecklar och levererar teknologi för industriell PVD-beläggning med inriktning mot bränsleceller, dekorativa, metalliserade och reflektorapplikationer. PVD är en metod att i vakuum framställa tunna skikt av metaller och keramer. På plats var bland andra Will Wright, Vice President – Sales. Sedan företaget började ställa ut på Hannovermässan 2013 märker de en trend mot mer affärsinriktade besökare.

– Besökarna är mer initierade i tekniken och ställer kvalificerade frågor. Det är fler nyckelpersoner och beslutsfattare som ansvarar för bränslecellsutveckling som kommer till vår monter, säger Will Wright.

Cecilia Wallmark, Gruppchef Energi Sweco och Björn Aronsson, Vätgas Sverige.

Från vänster: Hans-Olof Nilsson och irgitta Nilsson från Nilsson Energy, Niels-Arne Baden, vd GreenHydrogen och Henrik Steen Pedersen, vice vd GreenHydrogen.

Intresset för off grid-lösningar för små och stora byggnader ökar kraftigt. Nilsson Energy finns på plats och kan bland annat berätta om pågående projekt i Mariestad där både förskolor och flerfamiljshus förbereds för att tas off grid. GreenHydrogen lyfter fördelarna med lokalt producerad grön vätgas och hur det kan bli hela 40 procent billigare än vid central produktion.

–  Lokala ekosystem ger också möjlighet till etablering av nya, lokala företag. Genom att lägga produktion lokalt väcks ett behov på lokal support och lokala partners, vilket i sin tur kan bygga välstånd på avlägsna platser, säger Henrik Steen Pedersen, vice vd GreenHydrogen.

Jørn Helge Dahl, försäljningschef Hexagon visar ett utsnitt av en vätgastank.

Förnybar energi får allt mer upp ögonen för möjlighetern med vätgas enligt Jørn Helge Dahl, försäljningschef Hexagon.

– Verksamma inom till exempel sol och vind vill veta ”hur kan vi frakta” och ”hur kan vi lagra”. Jag tror att bussar och lastblar kommer starkt snart, de kommer att konsumera mycket vätgas vilket bygger infrastruktur, säger Jørn Helge Dahl.

Ulf Hafseld, grundare av bland annat Norges första vätgastankstation och Kurt Dahlberg, grundare av Metacon.

Racersnabbt med vätgasdriven sportbil

Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige och Tobias Renz, grundare och arrangör av mässan Hydrogen + Fuel Cells Europe.

Umoe finns på plats för att visa på den långsiktiga investeringsmöjlighet som satsningar på grön energi ger.

2019-04-10T17:38:18+00:002019-04-04|Europa, Vätgas Sverige|