/, Off-grid/Så kan sydeuropeiska villor tas off grid

Så kan sydeuropeiska villor tas off grid

Efterfrågan på off grid-lösningar växer snabbt. För den sydeuropeiska marknaden har Helbio tagit fram vätgasbaserade lösningar för el och värme för både små och stora system.

Vätgas Sverige träffar Thomas Chalkidis, operativ chef Helbio, på Hannovermässan Hydrogen + Fuel Cells Europe. Sedan han började på Helbio 2003 har Thomas Chalkidis haft fullt upp.

– Bortsett från stora, internationella bolag är vi det enda företag i Grekland som jobbar med vätgas. Så vi är med i alla projekt som finns, säger han.

Helbio har tidigare samarbetat med bland andra Daimler och Alstom Power för att utveckla stationära energisystem för produktion av kraftvärme från naturgas. Daimler levererade då bränslecellstackarna som var identiska med de som används i Mercedes bränslecellsbilar. Idag har Helbio kunder i bland annat Italien, Spanien, Brasilien och utvecklingsprojekt i Indien.

På Hannovermässan visar Thomas Chalkidis upp Helbios micro-CHP (Combined Heat & Power) H2PS-5, med kapacitet på 5 kW el och 7 kW värme i form av hetvatten. Systemet som har samma storlek som ett vanligt kylskåp räcker för att försörja en villa off grid. H2PS-5 drivs av gasol, naturgas eller biogas som reformeras till vätgas, som i sin tur matar bränslecellen.

Med på plats finns även Kurt Dahlberg, grundare för Metacon som är moderbolag för Helbio.

– I sydeuropeiska länder som Grekland är gas ett billigare alternativ till el för villaägaren. Gasdriften gör den också lämpad för användning i områden där det inte finns någon el, som till exempel vid master för telekommunikation, säger Kurt Dahlberg.

2019-04-02T11:18:45+00:002019-04-02|Europa, Off-grid|