//Norra Sverige har fått sin första tankstation för vätgasbilar

Norra Sverige har fått sin första tankstation för vätgasbilar

En vätgasstation står nu klar för tankning på Västerslätt i Umeå. Det är det lokala uppstartsbolaget Oazer som utvecklat en småskalig tankstation med egen produktion av grön vätgas.

Oazers station för vätgas utgörs av modulariserade, skalbara containerbaserade enheter som kan placeras nästan var som helst. Eftersom den är flyttbar om förutsättningarna ändras är stationen mycket flexibel utifrån kundens behov. Tankstationen kan användas i temperaturer ner till -30 grader.

– Med vår tankstation i Umeå har vi bevisat att det går göra vätgas att tanka även i småskalig omfattning, säger Boh Westerlund, grundare av Oazer.

Tankstationen kommer till en början förse Oazers egna bränslecellsbil med vätgas samt Svevias två bilar. Svevia kör dagligen sina bilar som projektledarbilar medan Oazer använder sin för demonstrationer och som testfordon för kunder.

– Vi vill göra skillnad för framtiden och bygga och sköta om vägar och infrastruktur på ett sätt som är modernt och långsiktigt hållbart. Att minska vår miljöpåverkan är ett av våra hållbarhetsmål och en stor utmaning för hela branschen. Tekniken med vätgasdrivna bränslecellsfordon är intressant eftersom de ger noll utsläpp, säger Mats Granberg, Svevia.

Bränslecellsfordon är bilar som tankas med vätgas och sedan skapar sin egen elektricitet under färd med hjälp av en bränslecellsstack. Bilarna går drygt 50 mil på en tank (oberoende av utomhustemperatur) och deras enda utsläpp är ren vattenånga. Förutom nollutsläpp och helt tyst gång får man med denna teknik lång räckvidd och snabb tankning.

Nästa steg för Oazer blir nu att söka finansiering och partners för att först sätta upp en större station i Umeå och därefter sprida tekniken vidare med fler stationer.

2019-03-26T13:44:43+00:002019-03-26|Tankstationer|