//Norska tankstationer för vätgas får svenska ägare

Norska tankstationer för vätgas får svenska ägare

En svensk investerargrupp har tillsammans med nybildade Hydrogenisk övertagit två vätgastankstationer belägna i norska Høvik och Porsgrunn.

Kurt Dahlberg vill använda den samlade kompetensen till fortsatt utveckling av infrastruktur för vätgas i Skandinavien.

Stationen i Porsgrunn är Norges äldsta och utgjorde centrum för vätgas till transporter i Norge när den öppnades 2007. När ägaren Hyop nyligen gick i konkurs var stationen nedläggningshotad. En svensk investerargrupp med Metacons grundare Kurt Dahlberg i spetsen har nu tillsammans med nybildade Hydrogenisk AS övertagit stationen i Porsgrunn och även Hyops station i Høvik. Tillsammans kommer de nya ägarna se till att stationerna tas om hand och drivs vidare.

– Det är fantastiskt glädjande att vi tillsammans har hittat en lösning som både sparar de stora värden som byggdes upp i Hyop och som samtidigt gör att det går att kombinera Hydrogenisks kunskap med den marknads- och produktkompetens som vi byggt upp i Sverige. Vi kommer att använda detta för en fortsatt utveckling av infrastruktur för vätgas i Skandinavien, säger Kurt Dahlberg.

Hydrogenisk kommer att drivas av Hyops tidigare vd Ulf Hafseld.

– Vi har samlat en grupp spelare som har bred kompetens och som vill engagera sig i en omställning som brådskar nu mer än någonsin. Vätgas kan ersätta fossila bränslen och Hydrogenisk kommer att hjälpa till att driva på denna utveckling, säger Ulf Hafseld.

Hydrogenisk vill nu se en återuppbyggnad av vätgas i regionen och uppmanar aktörer i Grenlandregionen att använda vätgas i olika applikationer.

– Vi kan förse användarna med drivmedel, men företag och privatpersoner måste komma igång och använda det, säger Ulf Hafseld, VD för Hydrogenisk AS.

2019-03-18T14:32:11+00:002019-03-18|Tankstationer|