//Vätgasdriven husbil ska utforska månen

Vätgasdriven husbil ska utforska månen

Toyota presenterar ännu en konceptbil med vätgas, denna gång tänkt att trafikera månen. Bemannade fordon förväntas spela en viktig roll i utforskningen av månens yta och i samarbete med japanska rymdorganisationen JAXA utvecklar Toyota nu en husbil för rymdbruk.

Även med den begränsade mängd bränsle som kan tas med till månen kommer husbilen ha en räckvidd på mer än 1000 mil. Bilens storlek blir motsvarande två minibussar, med en boyta på 13 kvadratmeter. Fordonet är tänkt att husera två personer, men upp till fyra kan bo i den vid nödfall.

Eftersom fordon som drivs med vätgas och bränsleceller har hög energidensitet, är helt fria från skadliga emissioner och har rent vatten som enda utsläpp är tekniken särskilt lämplig för rymdprojekt, enligt Toyota. Och tekniken är något som inte bara månens klimat kommer att må bra av.

– För att nå en hållbar mobilitet på jorden behöver vi ha en mix av elektrifierade fordon, så som hybrider, plug in-hybrider, elbilar med batterier och elbilar med bränsleceller. När det kommer till elektrifiering är bränsleceller en teknologi vi inte kan vara utan, säger Shigeki Terashi, vice vd för Toyota.

2019-03-15T09:51:08+00:002019-03-15|Forskning och utveckling|