//Vätgasbil bland årets mest säkra och bränslesnåla bilmodeller

Vätgasbil bland årets mest säkra och bränslesnåla bilmodeller

Folksams lista för 2019 års mest säkra och bränslesnåla bilmodeller har presenterats och för första gången hamnar en vätgasbil på listan, Hyundai Nexo.

– Vätgas är ett drivmedel som har stor potential eftersom klimatpåverkan är liten, tankning går relativt fort och räckvidden är lång. Utbudet av säkra bilar med nollutsläpp är dock fortfarande mycket begränsat, säger Anders Ydenius.

Cirka hälften av bilarna som finns på Folksams nybilslista är diesel- eller bensindrivna. 23 modeller finns i versioner med alternativa bränslen varav 12 är laddhybrider.

– Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi informera om hur man genom valet av bil kan bidra till att spara liv och värna miljön. Om vi ska klara utsläppsmålet med nollutsläpp till 2030 hoppas jag att antalet bilar med alternativa bränslen ökar i snabbare takt framöver, säger Anders Ydenius.

I år har säkerhetskraven skärpts genom krav på autobroms med detektion av oskyddade trafikanter och en begränsning på hur gamla krocktestresultaten får vara. Här kan du se hela listan samt de utsläpps- och säkerhetskrav som ställts.

2019-01-16T09:32:20+00:002019-01-16|Bränslecellsfordon|