/, Tankstationer/Pumpar och fordon får ny drivmedelsmärkning

Pumpar och fordon får ny drivmedelsmärkning

För att underlätta för kunderna att välja rätt drivmedel till sina fordon inom Europa, så har EU kommit överens om nya märkningsregler för nytillverkade fordon och drivmedelsstationer. I oktober  kommer helt nya drivmedelsmärkningar av att vara införda i hela Europa.

gasformigaAlla nya fordon och alla drivmedelspumpar för bensin, diesel, fordonsgas (CNG), flytande fordonsgas (LNG), motorgas (LPG) samt vätgas (H2) ha en märkning senast den 12 oktober. Märkningen gäller även elhybridfordon och laddhybridfordon eftersom dessa fordon kan tankas med vissa av dessa drivmedel. På sikt kommer även märkning för rena elfordon att tas fram för att underlätta vid laddning. Fordon som omfattas av märkningen är personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar, bussar samt mopeder, motorcyklar, tre- och fyrhjulingar.

Förutom vid drivmedelspumparna kommer märkningen även att finnas i närheten av tanklocket och i instruktionsböckerna i nya fordon. Information om hur märkningen ser ut hittar du här samt hos återförsäljarna. För att underlätta för konsumenten kommer märkningen vid tanklocket på fordonen att matcha märkningen vid drivmedelspumpen. Märkningen kommer inte att gälla äldre fordon. Vill man ha information om vilka drivmedel som rekommenderas för fordon tagna i trafik innan den 12 oktober 2018 får man titta i instruktionsboken eller kontakta sin återförsäljare.

2018-12-20T11:13:02+00:002018-10-09|Bränslecellsfordon, Tankstationer|