//Robotar ska ge effektivare produktion av bränsleceller

Robotar ska ge effektivare produktion av bränsleceller

PowerCell och teknikföretaget Semcon har påbörjat ett samarbete kring automatiserad produktion av bränsleceller med hjälp av robotar. Syftet är att effektivisera produktionen, sänka kostnaderna och samtidigt höja kvalitén.

Semcon ska leverera testkoncept och produktionsutrustning samt står för installation och driftsättning av en semiautomatisk provtillverkning av bränsleceller. Robotarna kommer att levereras i början av oktober i år. Innan robotarna installeras hos PowerCell görs virtuella simuleringar där hela produktionsprocessen visualiseras och testas.

Samarbetet med Semcon kring automatiserad tillverkning är ett steg i PowerCells arbete med att starta en fullskalig serieproduktion av bränsleceller.

– Bränsleceller drivna på vätgas erbjuder en möjlighet till elektrifiering med bibehållen lastkapacitet och räckvidd och med i princip samma tid för tankning som för fossila bränslen. Eftersom vätgas enkelt kan tillverkas från både sol- och vindenergi ger kombinationen bränsleceller och vätgas en möjlighet att ställa om till verkligt hållbara transporter på ett sätt som ingen annan teknik i nuläget kan matcha, säger Per Wassén, vd för PowerCell.

2018-10-02T08:52:20+00:002018-10-02|Forskning och utveckling|