/, Elektrifiering, Koldioxidutsläpp/EU kräver utsläppsminskning och ökad elektrifiering till 2030

EU kräver utsläppsminskning och ökad elektrifiering till 2030

40 procent av alla nya bilar som säljs 2030 ska vara el-bilar eller någon form av hybrid och de biltillverkare som inte lyckas med det målet ska få betala en straffavgift. Kravet har nu röstats igenom av EU-parlamentets miljöutskott.

Miljöutskottet fastslog samtidigt att koldioxidutsläppen för bilar ska minska med 45 procent till år 2030 jämfört med nivån år 2021. Hur kraven på biltillverkarna kommer att se ut är ännu inte bestämt, nu väntar förhandlingar mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.

Elfordon med bränsleceller tankas med vätgas och producerar sin egen el under färd. Tekniken ger emissionfria bilar och bussar med rent vatten som enda utsläpp. De större biltillverkarna som Toyota, Hyundai och Honda, har redan bränslecellsbilar i serieproduktion och inom de närmsta åren kommer världens tio största biltillverkare att ha modeller på marknaden.