/, Koldioxidutsläpp/C föreslår bilbonus vid köp av vätgasbilar

C föreslår bilbonus vid köp av vätgasbilar

Nya siffror från SCB visar att de klimatpåverkande utsläppen i Sverige ökar – och det är den svenska fordonsparken som står för en tredjedel av det totala utsläppet växthusgaser. Partiledaren Annie Lööf (c) presenterade under en pressträff på PowerCell flera förslag för att snarast minska de klimatpåverkande utsläppen från den svenska fordonsparken.

Krav på att alla bilar som köps in av stat, landsting eller kommun från och med 2020 skall vara miljöbilar, en ny grön bilbonus med en rabatt på upp till 100 000 kronor vid köp av miljövänlig bil, däribland vätgasbilar, samt en ny grön miljölastbilspremie på upp till 250 000 för de lastbilar som har minst klimatpåverkande utsläpp var några av de förslag som lanserades. Även införandet av en klimatbonus för åkerier som väljer fossilfria drivmedel för sina transportfordon och en nationell plan för elektrifiering av transportsektorn som inkluderar satsningar på tankstationer för alternativa drivmedel såsom vätgas i hela landet presenterades som förslag.

– Vi menar allvar med att vi vill ställa om fordonsflottan. Att den offentliga sektorn köper miljöbilar innebär både att de egna utsläppen sänks, att vi får fler miljöbilar på begagnatmarknaden och att en utbyggnad av laddstolpar och tankställen kan ske, vilket även hjälper de privatpersoner som skaffar en miljöbil, säger Annie Lööf.

Bild: NEXO © 2018 Hyundai

2018-12-20T11:13:03+00:002018-09-03|Bränslecellsfordon, Koldioxidutsläpp|