/, Energilagring, Produktion, Vätgas Sverige/Så når vi skalfördelar inom storskalig vätgasproduktion

Så når vi skalfördelar inom storskalig vätgasproduktion

Allt fler branscher lyfter nu sitt behov av att storskaligt producera vätgas. Först kom stålindustrin, följd av kemiindustrin, drivmedelsbranschen, sjöfarten och byggbranschen. Alla har de olika drivkrafter och användningsområden för vätgasen, men kan det finnas synergier mellan dessa branscher som ger skalfördelar där man vinner på att samarbeta?

– Vi ser att vätgas är det som kommer att binda ihop olika sektioner. Som vi ser det är vätgas det bästa alternativet för att lagra stora mängder energi över tid. Vi utvecklar tekniken tillsammans med våra kunder för att möta deras behov av stora mängder vätgas, säger Mimmi Alladin, Affärsutvecklingschef, Siemens, under Arena för vätgas och bränsleceller.

Martin Pei, Executive Vice President & CTO, SSAB berättar om HYBRIT som är SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål.

– Under väldigt lång tid har vi förädlat malm till stål, men förlitat oss på kol. Vi vill nu ställa om och använda oss av förnybar elektricitet. Här är vätgasen själva verktyget, säger Martin Pei.

Möjligheten med energilagring i vätgas lyfter Martin Pei som särskilt spännande och berättar att de snart hoppas nå fram till vilken teknisk lösning de vill satsa på för att kunna bygga en pilotanläggning för lagring av vätgas. I förlängningen ser han att det kan leda till stora synergier där man kopplar samman vindkraftparker och lägger grunden till ett svenskt vätgassamhälle.

– Utmaningen framgent när vi ska ställa om hela samhället till en fossilfri framtid kräver stöd från många och förståelse från samhället i stort. Här kommer aktörer behöva kompromissa på olika sätt, och det är något som är nytt för oss som basindustri att ta en samhällsdiskussion för att skapa den här förståelsen, säger Martin Pei.

Linda Werner, Affärsutveckling, Preem håller med om att kompetensfrågan är A och O för framtiden.

– Vi måste få tag i arbetskraft som vill jobba i de här sektorerna. Skaffa medarbetare som är grymt sugna på att vara med i denna omställning och locka till oss unga talanger, säger Linda Werner.

2018-07-04T16:34:24+00:002018-07-04|Almedalen, Energilagring, Produktion, Vätgas Sverige|