Samling kring vätgas för emissionsfri framtid

Arena för vätgas och bränsleceller sätter den 3-4 juli luppen på fossilfria transporter, kvinnligt entreprenörskap inom vätgas, tryggad elförsörjning och andra aktuella samhällsfrågor där utvecklingen inom vätgas- och bränslecellssektorn snabbt gått framåt.

Regeringens förslag om att införa miljözoner har väckt starka reaktioner och temat är givet på arenan under årets Almedalsvecka. Under rubriken ”Dieselförbud – hot eller möjlighet” adresseras IVLs senaste studie som visar att 7600 människor årligen dör en förtida död i Sverige där utsläpp är en del av problemet. London byter ut befintliga bussar och polisbilar till bränslecellsfordon, i Norge arbetas nu för emissionsfria byggarbetsplatser, men vad händer i Sverige? Frågor som lyfts är bland annat hur relevanta miljözoner är för luftkvaliteten, om de styrmedel som finns fungerar och hur en kommun kan resonera kring eventuellt införande av miljözoner. Är det så att fordon inte hinner bytas ut till 2020/2022 eller är det tvärtom för sent och bättre fordon slår igenom i alla fall?

Temat kring vätgas och bränsleceller går igen på en mängd olika områden.

– Vi märker ett snabbt ökande intresse för vätgas inom nya branscher som traditionellt sett använt sig av andra typer av energibärare. I år har vi till exempel ett seminarium om hur miljonprogrammen kan renoveras och samtidigt bli självförsörjande på el och värme. Vi behöver snabbt ställa om en till en emissionsfri framtid och det är tydligt att aktörer från många olika områden är med på tåget, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare för Vätgas Sverige

Arenan har i år blivit jämställdhetsmärkt av Kraftkvinnorna! för seminariet ”Kreativa energisystem som katalysator för lokal utveckling”. Och att kvinnors kompetens inom teknikbranschen behöver synliggöras är tydligt. Granskningar visar att knappt 1% av satsat riskkapital går till techbolag startade av kvinnor. Så hur kan kvinnliga kemister och elingenjörer stöttas att skapa företag? Under ”Kvinnor i vätgasbranschen – får de riskkapital?” sätts fokus på hur kvinnor kan ta del av ett mer rättvist fördelat riskkapital för att utveckla framtidens spjutspetsföretag inom energi.

Arena för vätgas och bränsleceller koordineras av Vätgas Sverige och arrangeras i samarbete med the Blue Move for a Green Economy, Energigas Sverige, Impact Coatings, Mariestads kommun, myFC, Nilsson Energy, Nordic Hydrogen Corridor, Oazer, Plagazi, PowerCell Sweden, Sandvikens kommun och Siemens.

Pressinbjudan:
Press inbjuds att delta på Arena för vätgas och bränsleceller på Glassmagasinet, Skeppsbron 12 i Visby den 3- 4 juli. Tider och programpunkter publiceras här. Varmt välkommen!

Kontakt:
Björn Aronsson, verksamhetsledare, Vätgas Sverige, 070-471 99 50, bjorn.aronsson@vatgas.se