/, Bränslecellsfordon, Tankstationer/Sydkorea mångmiljardsatsar på vätgas

Sydkorea mångmiljardsatsar på vätgas

I Sydkorea har regering och näringsliv kommit överens om att gemensamt investera 20 miljarder kronor (2,33 miljarder dollar) i utbyggnad av vätgasinfrastruktur.

Satsningen är tänkt att hjälpa Sydkorea etablera sig i toppen på den globala marknaden för vätgasdrivna fordon. Enligt konsultföretag McKinsey & Co. kommer bränslecellsbranschen att generera 2,5 miljarder dollar årligen i mervärde och skapa över 30 miljoner jobb globalt till 2050. Sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai har i dag två vätgasmodeller i produktion, ix35 och nylanserade SUV:en NEXO, men trots det har Sydkorea hamnat på efterkälken när det gäller nationell utbyggnad av vätgasinfrastruktur. Det ska den nya satsningen ändra på.

De miljarder som nu ska investeras kommer gå till att bygga produktionsanläggningar för vätgasfordon och bränslecellsstackar, tillverkning av elbussar med bränsleceller och utveckling av vätgaslager.

Till 2020 räknar man med att kunna leverera 16 000 vätgasbilar och inviga 310 nya vätgastankstationer nationellt. I dag finns det totalt 16 vätgasstationer i Sydkorea, varav nio används för forskning. Det kan jämföras med Japan som i mars i år hade 101 tankstationer och planerar ytterligare 80 stationer till 2020.

© 2018 ”Dongbaek Park”, Busan, South Korea by Giuseppe Milo (CC-BY)