//Träflis och bark ska ge förnybar vätgas i Frankrike

Träflis och bark ska ge förnybar vätgas i Frankrike

Med tekniken WoodRoll skapas förnybar vätgas från lokal biomassa. Cortus Energy som tagit fram processen har nu fått order från energibolaget Engie om förprojektering av en vätgasanläggning till Frankrike.

woodroll

Rolf Ljunggren, vd Cortus Energy, och projektledare Petra Brodin inspekterar montagearbetet i Höganäs.

Vätgasanläggningen baseras på samma storlek och modulära utförande som den anläggning Cortus Energy bygger i Höganäs. Grön vätgas ska genereras från lokal biomassa i form av träflis, skogsrester och bark.

Den gröna vätgasen produceras genom förgasning av biomassa i en process. Tekniken genererar en energigas som innehåller upp till 60% vätgas. Ur energigasen separeras vätgasen, restgasen skiftas och ytterligare vätgas kan sedan genereras. Slutligen renas, trycksätts och fylls vätgas på gasflaskor för distribution eller levereras i pipeline. Som biprodukt ger processen grön flytande koldioxid av livsmedelskvalitet.

Ordern avser första steget i förprojekteringen som beräknas utföras fram till halvårsskiftet 2018.

2018-12-20T11:13:04+00:002018-04-18|Produktion|