/, Maritimt/Nytt samarbetet för klimatsmart sjöfart

Nytt samarbetet för klimatsmart sjöfart

Initiativet Electromobility for Shipping har lanserats med målet att stärka arbetet mot en klimatsmart sjöfartssektor.

Det är Svensk Sjöfart, ABB, Stena Rederi, RISE och Northvolt som i Electromobility for Shipping samarbetar för ökad elektrifiering av sjöfarten. På agendan står klimatsmart sjöfart, internationell konkurrenskraft och ökade exportmöjlighet för grön teknik.

– På ABB tror vi att framtidens fartyg kommer att vara baserade på en elektrisk plattform. Detta möjliggör en enklare integrering av framtidens energikällor såsom batterier och bränsleceller som stegvis kommer att ersätta fossila bränslen, säger Marcus Högblom, Affärschef på passagerarfartyg, isgående & torrlast segment, ABB Marine & Ports.

ABB spår att utvecklingen går mot fartyg vars ryggrad är ett elektriskt ekosystem som styrs av avancerad automation och kontrollsystem. Från att bara vara uppkopplade kommer driften blir intelligent och autonom i samverkan med operatören.

– Det här är ett jättespännande samarbete som vi välkomnar. Vi ser stor potential för bränsleceller i sjöfarten och det är ett viktigt steg för att nå fossilfria transporter. Vi har en unik kompetens i Sverige och möjlighet att skapa klimatsmarta affärsmodeller, som även kan leda till ökad export, kommenterar Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige.

2018-03-23T17:09:05+00:002018-03-23|Elektrifiering, Maritimt|