/, Tankstationer/11 bolag samarbetar för 80 nya tankstationer i Japan till 2022

11 bolag samarbetar för 80 nya tankstationer i Japan till 2022

11 bolag går samman för att snabba på utvecklingen av en fullskalig utbyggnad av vätgasinfrastruktur i Japan. Med gemensamma insatser ska 80 nya tankstationer för vätgas stå klara till år 2022.

Det är Toyota, Nissan, Honda, JXTG Nippon Oil & Energy, Idemitsu Kosan, Iwatani, Tokyo Gas, Toho Gas, Air Liquide Japan, Toyota Tsusho och Development Bank of Japan som nu gått samman och bildat det gemensamma bolaget Japan H2 Mobility (JHyM). Det blir världens första ramverk som involverar både utvecklare av infrastruktur, fordonsindustri och investerare.

Med det nyskapade bolaget vill man öka antalet elbilar med bränsleceller på vägarna i Japan och därmed bidra till hållbara affärsmodeller för vätgastankstationer.

JHyM ska både etablera och äga tankstationer runt om i landet. Inledningsvis ska 80 stationer byggas i ett nationellt nätverk som därefter successivt byggs ut. 2022 ska 80 stationer stå klara, en siffra som passar till det nationella målet på totalt 160 vätgastankstationer för runt 40 000 bränslecellsbilar år 2020.

De nya stationerna ska erbjuda utökad bekvämlighet för dem som tankar, bland annat genom att ha fler dagar med bemannad service.

En av JHyMs uppgifter kommer att bli att sänka kostnaderna för etablering och drift av tankstationer. I ett samarbete med ytterligare andra aktörer ska bland annat standardisering av utrustning ses över och regelverk gås igenom.

JHyM påbörjar sin verksamhet i april 2018.

2018-12-20T11:13:04+00:002018-03-06|Affärsmodeller, Tankstationer|