//Tyska bussflottor ska bli gröna – stororder på vätgasbussar

Tyska bussflottor ska bli gröna – stororder på vätgasbussar

Kollektivtrafiken i Tyskland fortsätter satsa grönt. Totalt 40 nya elbussar med bränsleceller har beställts till städerna Köln och Wuppertal. Våren 2019 väntas leverans.

De 40 elbussarna är bränslecellshybrider. De får en tank för 38,2 kilo vätgas som ger dem en räckvidd på 350 kilometer enligt tillverkaren Van Hool. Kompletterande batterier levererar ytterligare energi när det behövs. 30 av bussarna kommer att trafikera Köln och tio bussar ska till Wuppertal.

– Den här ordern är ett rejält lyft för användning av bränslecellsteknologi i kollektivtrafiken. Över hela Europa arbetar kollektivtrafikföretag med att göra sina bussflottor gröna, säger Filip Van Hool, vd för Van Hool.

Bussarna som beställts är tvåaxliga, tolv meter långa stadsbussar. Elbussar med bränsleceller ger inga skadliga utsläpp och är också tystare än konventionella bussar. Vätgasen konverteras till elström i bränslecellen och de enda utsläppen som blir är ren vattenånga.

– Eftersom elbussar inte har tillräcklig räckvidd för vårt linjenät är vi glada att vi med bränslecellsbussar kan skapa en miljövänlig trafik i Wuppertal. Vi producerar också vätgas på ett miljövänligt sätt, säger Ulrich Jaeger, affärschef vid lokaltrafikföretaget i Wuppertal.

2018-03-01T10:10:15+00:002018-03-01|Bussar|