//Billig och storskalig vätgasproduktion med nytt material

Billig och storskalig vätgasproduktion med nytt material

Forskare på KTH har funnit ett nytt och billigt material som gör det möjligt att producera vätgas storskaligt till liten kostnad. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Nature.

Ett av de system som utvecklats för att framställa vätgas är en katalysator som kan användas för att spjälka vatten till vätgas genom elektrolys. Det är detta system som KTHs forskare nu tittat närmare på. De material som hittills möjliggjort effektiv utvinning har nämligen varit dyra metalliska grundämnen som platina, rutenium och iridium.

Nu har forskarna, med professor Licheng Sun från KTH i spetsen kunnat visa på ett betydligt billigare material skulle kunna användas. Det nya materialet består av nickel, järn och koppar.

– Den nya legeringen kan användas för att spjälka vatten till vätgas. Katalysatorn blir mer effektiv än de tekniker som finns idag, och betydligt billigare. Detta kan möjliggöra att det finns en ekonomi för storskalig vätgasproduktion baserad på denna teknik, säger Peili Zhang, forskare på KTH.

Resulterat publicerades nyligen i den vetenskapliga tidsskriften Nature.

2018-02-22T09:04:26+00:002018-02-22|Forskning och utveckling|