/, Fossilfri, Off-grid/Världens första soldrivna vätgasstation byggs i Mariestad

Världens första soldrivna vätgasstation byggs i Mariestad

Nu går startskottet för bygget av en solcellspark i anslutning till vätgastankstationen i Mariestad. Tankstationen får därmed ett energisystem för lokal soldriven produktion av vätgas, allt förnybart och emissionsfritt. Bakom satsningen står kommunen, det lokala energibolaget VänerEnergi och företaget Nilsson Energy.

– Att vara först i världen med en vätgasmack som tankas av solen känns naturligtvis roligt och viktigt. Att det är en kommun och det lokala energibolaget VänerEnergi som visar vägen och vågar satsa är också spännande, säger Hans-Olof Nilsson grundare och delägare i Nilsson Energy.

All solinstrålning över den blivande solcellsparken kommer kunna långtidslagras i gas för att användas när solen inte lyser genom bränslecellsteknik som återskapar elektricitet och värme.

– Vätgas är ett utmärkt media för långtidslagring av energi. Det är både ekonomiskt och tryggt. Överskott av vätgas kan även producera el och matas ut på nätet som t ex en effektreserv om behovet skulle uppstå. Vid eventuella krissituationer kan vi också luta oss mot en lagrad vätgasreserv, säger Harald Bouma, projektkoordinator, VänerEnergi AB.

Det nya energisystemet ingår i projektet HydrogenVillage, som också innefattar Mariestads vätgastankstation. Stationen ägs av Mariestads kommun och det kommunala energibolaget VänerEnergi ansvarar för driften.

Nyheten uppdaterad.

2017-12-06T18:21:12+00:002017-12-04|Energilagring, Fossilfri, Off-grid|