/, Fossilfri, Lastbilar, Tankstationer/Nordisk expertis till amerikanska Nikola

Nordisk expertis till amerikanska Nikola

Ytterligare en nordisk aktör väljs som leverantör till Nikola Motor Company. Det blir Nel som levererar teknologin som kommer utgöra ryggraden i Nikolas megastationer. Sedan tidigare är det klart att PowerCell valts som primär leverantör av bränslecellsstackar till företagets testfordon under förproduktionsfasen.

– Det är fantastiskt att se två nordiska företag marschera in på internationella arenor! Det bevisar att de är intressanta för globala partners som är såväl välrenommerade industriföretag som nya spelare som sätter en helt annan agenda för vad transportområdet är i framtiden, säger Åse Bye, projektledare för Blue Move, från Vätgas Sverige.

– Vi ska bygga världens största vätgasnätverk. Nels elektrolysörer är välbeprövade och effektiva. Vi planerar också att integrera PowerCells bränslecellsstackar i vår produktionslinje, säger Nikolas koncernchef Trevor Milton.

Bjørn Simonsen, marknadschef Nel ser Nikola-avtalen som ett genombrott för Nel.

– Det kommer ge ringar på vattnet långt utöver lastbilsmarknaden, säger han.

Åse Bye poängterar at «time to market» är nu. Tekniken är klar att användas i omfattande och efterfrågade applikationer, berättar hon.

– Nu ökar även behovet av kompetens och arbetskraft, utbildning, från forskning till affärsutveckling. Det finns en service- och eftermarknad som måste utvecklas och i vissa delar skapas. Vi ser det i vårt projekt Blue Move och vi ser det i omvärldens efterfrågan på det vi levererar, säger Bye.

Blue Moves norska projektledare, Jon Eriksen på Kunnskapsbyen Lillestrøm, ser på vätgas som nästa stora energimöljighet, inte minst som energibärare för förnybar el.

–Här finns det stora möjligheter. För Norges del handlar det om landets position som energi-nation efter oljan, säger Eriksen.

Foto: Från vänster: Nels koncernchef Jon André Løkke (t.v.),  Nikolas koncernchef Trevor Milton och Nels marknadschef Bjørn Simonsen.