//Byggbranschen får sina första vätgasbilar

Byggbranschen får sina första vätgasbilar

Två elbilar med bränsleceller kommer att användas som Svevias inspektionsbilar på vägarna i Umeå. Bilarna släpper enbart ut vattenånga och ger alltså noll utsläpp.

Driftområde Umeå omfattar cirka 1740 kilometer väg och sköts av Svevia på uppdrag av Trafikverket. Från och med årsskiftet kommer de två bränslecellsbilarna användas som inspektionsbilar i uppdraget.

– Två inspektionsbilar som tillsammans kör cirka 6000 mil under ett år, blir en miljöbesparing på 10 ton farliga utsläpp. Det är ett steg på väg mot en mer hållbar miljö, säger Mats Granberg, Svevia.

Än så länge finns bara fyra permanenta tankstationer för vätgas i Sverige. I samarbete med vätgasleverantören Oazer, hyr Svevia en demostation för vätgas som kommer att placeras på Svevias vägstation på Västerslätt i Umeå.

– Att Trafikverket efterfrågar och uppmuntrar användningen av fossilfria fordon är positivt och kan kanske skynda på utvecklingen. Det är roligt att vara först men förhoppningen är att fler i branschen hakar på. På så sätt kan fordonens negativa miljöpåverkan minska, säger Mats Granberg.

2017-11-16T10:20:27+00:002017-11-16|Bränslecellsfordon|