/, Bränslecellsfordon/Plug-in hybrid med vätgas i trafik

Plug-in hybrid med vätgas i trafik

Skedsmo i Norge blir tillsammans med London först i världen med att köra en helelektrisk plug-in hybrid – varubilen Renault Kangoo Maxi ZE H2 från Zymbio FCell.

Bilen kombinerar ett vanligt batteri med en räckviddsförlängare med bränsleceller. Varubilen får med det dubbelt så lång räckvidd som den konventionella batterimodellen Renault Kangoo Maxi ZE. Batteriet laddas som en vanlig elbil och vätgas tankas efter behov. Den totala räckvidd är 340 km, varav 170 km på vätgas och resterande på batteri.

Med Kangoo-varubilen har Skedsmo nu tre bränslecellsbilar som går i daglig trafik i kommunen.

– Vi har jobbat med vätgas i många år. Av ren vätgas får vi ut ström och vatten – helt rent! Den nya varubilen är ett nollutsläppsfordon i dubbel bemärkelse, sa kommunstyrelsens ordförande Ole Jacob Flæten under den officiella avtäckningen av bilen då Pierre Dodu från Symbio FCell lämnade över nycklarna under en ceremoni på Forskningstorget, Lillestrøm kultursenter.

Bilen är en del av projektet the Blue Move for a Green Economy som arbetar för att främja produktion, distribution och användning av vätgas från förnybar energi.

2017-10-26T12:35:40+00:002017-10-26|Blue Move, Bränslecellsfordon|