/, Off-grid/Världens första soldrivna hus för kalla klimat byggs i Skellefteå

Världens första soldrivna hus för kalla klimat byggs i Skellefteå

Skellefteå får snart sitt eget off grid-hus. Nu planeras bygget av en villa som ska bli helt frånkopplad från elnätet och som producerar sin egen energi året om med hjälp av solen.

Husets självförsörjande energisystem består av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern och de månader då solen inte skiner.

I planeringen av huset har Skellefteå Kraft och Derome som står bakom bygget haft hjälp av Hans Olof Nilsson, som byggt ett självförsörjande hus i Agnesberg, Göteborg.

Byggprojektet går under namnet ”Zero sun project” och blir världens första soldrivna hus anpassat för klimatet i norra Sverige.

– Vissa månader är det noll soltimmar här och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg, chef affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

– Ett övergripande fastighetssystem styr när batterierna ska laddas och när vätgas ska produceras, det blir som ett smart elnät i miniatyr. Sedan behöver vi ett smarta hem-system som skickar signaler till det övergripande systemet och berättar när någon vill tvätta, duscha, eller ladda bilen, berättar Fredrik Jonsson, teknikansvarig på Skellefteå Kraft för NyTeknik.

Huset levereras av A-hus och är en av företagets standardmodeller för villor. Byggnation sker fram till juni 2018.

2017-10-18T10:41:02+00:002017-10-18|Energilagring, Off-grid|