/, Fossilfri/Leksaksbilar i lärarutbildning banar väg för vätgasfordon

Leksaksbilar i lärarutbildning banar väg för vätgasfordon

Nästa generations bilister ska få upp ögonen för vätgas som drivmedel genom en utbildning som riktar sig till skånska högstadielärare. Intresset är över förväntan och redan har 75 lärare anmält sig till utbildningen som genomförs av Kommunförbundet Skåne inom det EU-finansierade projektet the Blue Move for a Green Economy.

I utbildningen som riktar sig till högstadielärare ingår moment där lärarna får framställa vätgas av vatten och el från solceller som sedan driver små bränslecellsbilar med hjälp av en elmotor. Efter utbildningen får lärarna utbildningsmaterial, lärarhandledning, övningar för elever, plansch och film. De får också låna bilar som räcker till en hel klass.

Ett tjugotal lärare har redan gått utbildningen. Charlotte Lagerholm som är NO-lärare på Skanörs skola i Vellinge är en av dessa.

– Utbildningen var mycket intressant och jag fick fortbildning inom områden med ny forskning. Jag kommer nu att arbeta med bränsleceller som tema inom både fysik, kemi och teknik för årskurs 9. Det är positivt att utbildningen innehåller både teori och praktik samt att vi får låna utrustning för att genomföra den tillsammans med eleverna, säger Charlotte Lagerholm.

Intresset för utbildningen är stort, totalt har redan 75 lärare i Kristianstad, Svalöv, Vellinge, Malmö, Hässleholm, Burlöv, Svedala, Skurup, Höör, Perstorp och Eslöv anmält sig.

Kommunförbundet Skåne uppskattar att cirka 1 000 elever kommer att få utbildningen via sina lärare.

– Det kommer att behövas exempelvis mekaniker i framtiden som förstår tekniken. Min förhoppning är att utbildningen ska bidra till att elever vågar välja en utbildning med vätgasprofil, säger Anna Tibbelin, projektledare på Energikontoret Skåne som är en del av Kommunförbundet Skåne.

2017-03-29T08:44:39+00:002017-03-29|Blue Move, Fossilfri|