//Vätgastankstation i Sandviken invigd

Vätgastankstation i Sandviken invigd

Det som började som en lapp i Sandvik Materials Technologys idélåda – ett förslag om att bygga en tankstation i anslutning till den vätgasledning som löper från Aga Gas in på Sandviks industriområde i Sandviken – har den 6 december 2016 resulterat i invigningen av Sveriges fjärde vätgastankstation.

sandvik_2

Stefan Petersson, Peter Kärnström och Petra Einarsson premiärtankar. Foto: Sandvik

Sedan 2014 har Sandvikens Kommun och Sandvik Materials Technology gemensamt arbetat på att bygga en vätgastankstation för bränslecellsfordon i Sandviken för att bidra till en grönare region. Under hösten 2015 formades ett samarbete mellan AGA Gas, Sandvikens Kommun och SMT där parterna gemensamt ansökte om och beviljades bidrag från Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking för en tankstation i Sandviken.

Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken, Petra Einarsson, vd Sandvik Materials Technology och Stefan Petersson, marknadsdirektör AGA Gas, invigde stationen genom att symboliskt knyta samman band för att symbolisera starten på ett långsiktigt samarbete.

– Det är med stor stolthet vi inviger Sveriges fjärde vätgastankstation, och landets första utanför storstadsregionerna. Det här är resultatet av ett unikt samarbete mellan industri och offentlig sektor och för Sandviken som modern industristad betyder det här oerhört mycket – både för vår gemensamma miljö och ur ett tillväxtperspektiv, säger Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige var en av dagens talare.

– En viktig milstolpe uppnås idag när tankstationen i Sandviken invigs. Många intressenter både lokalt och regionalt är på plats och visar stort intresse för detta viktiga steg i utrullningen av en vätgasinfrastruktur i Sverige och starten av den satsning vi ser i Sandviken och region Gävleborg, säger Björn Aronsson.

Foto: Vätgas Sverige och Sandvik

2018-12-20T11:13:09+00:002016-12-06|Tankstationer|