/, Fossilfri, Truckar/SSAB och Kalmar utvecklar vätgastruck

SSAB och Kalmar utvecklar vätgastruck

SSAB i Oxelösund kommer i ett mångmiljonprojekt tillsammans med forskningsinstitutet TFK och Kalmar, en del av Cargotec, att utveckla och testa koldioxidfria interna transporter som drivs av vätgas och bränslesceller.

– Det här är ett mycket bra projekt för SSAB i Oxelösund, där vi här och nu konkret kan utreda möjligheterna för att minska vårt fossilberoende. Förutom att vi helt byter bränsle får vi på köpet en bättre maskin, säger Jacob Sandberg platschef på SSAB i Oxelösund.

Inom SSAB finns en betydande intern transportverksamhet som omfattar truckar och andra fordon. Där används i dag främst fossila bränslen som energikällor. Totalt används ett 50-tal olika fordon inom interna transporter i Oxelösund.

SSAB i Oxelösund ska tillsammans med Kalmar och TFK under 2017 och 2018 genomföra ett demonstrationsprojekt där en tung 14-tons gaffeltruck ska förses med bränsleceller och drivas med vätgas. Gaffeltrucken ska användas under ordinarie drift för interna transporter och intern hantering vid SSAB i Oxelösund och testas under 5-8 månader, dygnet runt. Effekterna av att använda bränsleceller kommer att analyseras och utvärderas utifrån bland annat energieffektivitet, miljöeffekter samt driftekonomi.

Projektet har en budget på över 10 MSEK, med Energimyndigheten, SSAB och Kalmar som huvudfinansiärer.

kalmar-fuel-cell-infograph

2018-12-20T11:13:09+00:002016-11-24|Forskning och utveckling, Fossilfri, Truckar|