/, Vätgas Sverige/Energilagring i vätgas drog storpublik

Energilagring i vätgas drog storpublik

Lagring av förnybar energi i vätgas för elproduktion med bränsleceller var temat för Vätgas Sveriges andra och välbesökta seminarium under Almedalsveckan.
– Den som sitter på energilager blir kung. När det finns underskott finns det någon som är beredd att betala, sade Tina Helin, vd E.ON Gas Sverige, som var en av dagens talare.

Vätgas Sveriges verksamhetsledare Björn Aronsson och Erik Wiberg, omvärldsanalytiker, inledde seminariet med en presentation av arbetet kring affärsmodeller inom projekt Blue Move och en översikt av vätgas- och bränslecellsanvändningens utveckling internationellt. Per Wassén, PowerCell Sweden, presenterade exempel på hur både företag och privatpersoner genom energilagring i vätgas och med hjälp av bränsleceller kan styra sin egen elproduktion och konsumtion.

Farzad Mohseni, Sweco Energiguide, berättade om projektet Power to Gas som har fokus på bland annat Gotland, inte minst på grund av det stora stöd som finns där från lokala aktörer och de förutsättningar som ges på en ö med ett eget energisystem.

Hur mycket inblandning av vätgas tål ett naturgasnät? Tina Helin, E.ON Gas Sverige, beskrev potentialen i Tyskland där två procents inblandning av vätgas i det existerande gasnätet räcker för att ta hand om landets hela vindkraftsproduktion. Måns Holst, CSES Sweden, talade vidare på temat hur energilagring i vätgas för hemmabruk tillsammans med bränsleceller kan skapa oberoende fastighetsägare. Kristina Jonäng, Västra Götalandsregionen, berättade om den klimatstrategi som runt 80 aktörer skrivit under och hur vätgas och bränsleceller är strategiskt viktigt för en fossiloberoende region.

2018-12-20T11:13:10+00:002016-07-06|Blue Move, Vätgas Sverige|