//Biomassa ska bli miljövänlig el

Biomassa ska bli miljövänlig el

Cortus Energy och PowerCell Sweden ska jobba tillsammans för att göra miljövänlig el från biomassa.

I ett nystartat samarbete mellan bolagen ska Cortus teknik för förgasning av biomassa till vätgas användas i bränsleceller från PowerCell för att producera miljövänlig el.

Cortus Energy får på så sätt ett miljövänligt alternativ till de gasmotorer man använder vid installationer för elförsörjning och kan därmed erbjuda sina kunder en kostnadseffektiv lösning med bränsleceller som en viktig komponent.

– Elproduktion med bränsleceller ger oss möjlighet till högre elutbyten med lägre emissioner än vad som är möjligt med gasmotorer idag. Genom en systemintegration av bränsleceller i WoodRoll kan installationskostnaderna för elproduktion sänkas. Vi får också möjligheten att bli helt självförsörjande på kraft till vår egen process. Stor ömsesidig nytta och synergier helt enkelt, säger Rolf Ljunggren, vd för Cortus Energy.

Samarbetet skapar också möjligheter att möta upp behovet av grön vätgas till en låg kostnad och med hög tillgänglighet. PowerCell ser även synergier med automotive-stackar och att industriella tillämpningar av bränsleceller kommer att öka produktionstakten av stackar och förmågan att nå kritiska produktionsvolymer.

– Cortus teknik möjliggör ren gas från biomassa i större skala och användning av våra bränsleceller på nya marknader. Vi ser verkligen fram emot ett nära samarbete för att tillsammans ta fram en klimatsmart lösning som passar kundernas behov av lösningar för att producera miljövänlig el baserat på biomassa, säger Andreas Bodén, marknads- och försäljningschef för PowerCell Sweden.

Bolagen ska gradvis verifiera tekniken, från tester i Köping till industriell skala för till exempel Japan.

Foto: © CC Cortus Energy, Förgasning av biomassa till vätgas.

2019-05-09T09:59:29+00:002016-05-24|Förgasning|