//Toyota visar ny funktionalitet och nya bilder på sin kommande bränslecellsbil

Toyota visar ny funktionalitet och nya bilder på sin kommande bränslecellsbil

Toyota släpper som bekant en serieproducerad sedan med bränsleceller 2015 som drivs med vätgas vid 700-bars tryck.

De tidigaste bilderna hade några drag av konceptbil med bl.a. kameror istället för backspeglar, men de visade tidigare i år en produktionsvariant av denna. Nu har Toyotas fyrsitsiga sedan rullat på allmänna vägar i Kalifornien ett tag. Den första marknaden är hemmamarknaden Japan där bilen kommer i början av 2015, på samma sätt som Toyota tidigare lanserat omvälvande drivlinor som hybriden Prius. I Kalifornien och Europa kommer den lanseras till något senare, sommaren 2015, men det märks att Kalifornien med sitt mandat för nollemissionsfordon är en viktig marknad, speciellt när fordonen nu testas där.

1b7fcfa2-49f9-4b6e-9914-eb74816f988eTvå mindre nyheter presenteras i denna artikel i USA Today. Först nämns att det ska finns möjlighet för föraren att välja att vattnet som ventileras ur bränslecellen när den stängs av samlas upp i ett kärl, vilket gör att en pöl på garagegolvet kan undvikas, som annars kan bildas under kalla förhållanden. Det nämns även att fordonen ska ha möjlighet att leverera reservelkraft i händelse av strömavbrott.Detta har föreslagits av Honda tidigare, men då via en relativt klumpig DC-DC-konvereter i bakluckan. I denna artikel antyder Toyota att detta snarare ska vara standard, något som är intressant för de båda jordbävningsdrabbade marknaderna Japan och Kalifornien.

2018-12-20T11:13:11+00:002014-10-02|Bränslecellsfordon|