//FuelCell Energys nya finansieringsmodell för stationära bränsleceller

FuelCell Energys nya finansieringsmodell för stationära bränsleceller

FuelCell Energy har slutit ett avtal med en finansieringspartner och kan nu erbjuda sina kunder ett eget bränslecellskraftverk som de bara betalar löpande elkostnader för. Detta har ofta diskuterats tidigare, men då har affärsmodellen varit att industrier med vätgas som biprodukt betalar för att få denna omvandlad till el.

Fuelcell Energys smältkarbonatbränsleceller (MCFC) använder däremot metan som bränsle vilket utökar kundbasen betydligt, till alla företag som har tillgång till natur- eller biogas. För en månad sedan föreslog även Bloom Energy med sina SOFC-bränsleceller en liknande finansieringsmodell, läs mer.

För bränslecellstillverkarna är den stora fördelen att de framförallt behöver övertyga en finansieringspartner om sitt bränslecellsystems förträfflighet istället för varje kund som står inför ett investeringsbeslut. I FuelCell Energys senaste kvartalsrapport framgår att de går med vinst tredje kvartalet 2013.

2016-03-15T14:07:29+00:002013-09-10|Affärsmodeller|